WordPress - Mi a WordPress? - Ismertető 8 pontban

2021-04-16
Utoljára fissítve: 2021-06-19
A WebDizájn .hu gyorsan és a legjobb minőségben készíti el, vagy újítja fel weboldalad, grafikád!

Mi a WordPress? Ma a WordPress a legegyszerűbb lehetőség arra, hogy egy weboldalt létrehozz. A WordPress (rövidítve: WP) ma a weboldalak több mint 41%-ának a motorja. A WordPress egy olyan tartalom kezelő rendszer (CMS), ami közelít ahhoz, hogy a weboldalak felét kiszolgálja. A WordPress lényeges eleme, hogy a GPL v2 szabad szoftver licenc alatt adták ki.

A tartalom kezelő rendszer azt jelenti, hogy úgy lehet egy weboldal tartalmát (és akár megjelenését) kezelni, hogy nem kell a programozáshoz érteni. A WP sikerében nagy szerepe van annak, hogy szoftvere GPLv2 licenc alatt fut, azaz nyílt forráskódú. A licenc biztosítja azt, hogy bárki használhatja vagy módosíthatja a szoftvert és annak forráskódját.

A WordPress egyszerűen lehetővé teszi bárki számára, hogy weboldalt készítsen gyorsan és komolyabb programozói tudás nélkül. Természetesen WebDizájn oldalunkat is WordPress alapokra építettük.

Mi a WordPress? Ez egyszerű, a legjobb módja annak, hogy készíts egy weboldalt!

A WordPress születésének rövid története

A WordPress 2003-ban jött létre. A történethez mégis vissza kell lépni még egy évet 2002-be. Ekkor történt meg azaz eset, hogy Matt Mullenweg aki amúgy egyetemista és kollégista volt, telepítette a b2 vagy cofelog nevű blog szoftvert.

A b2/cafelog közösségi vezető nélkül maradt mert az alkotója személyes okból nem tudta folytatni a frissítést. Ezért és így alkotta meg Mullenweg 2003-ban a b2/cofelog szoftver új leagázását, verzióját a SourceForg weboldalon. Saját verziójának létrehozásában még Mike Little segítette. A WordPress nevet pedig Mike barátja Christine Tremoulet javasolta, vagyis inkább adta.

A WordPress 0.7 még 2003 májusában jelent meg, míg az első stabil verzió, a WordPress 1.0 vagy más nevén a "Davis" verzió, végül 2004-ben látott napvilágot.

Érdemes még megemlíteni Matt nagy Jazz szeretetét. Ennek keretében minden nagyobb verzió a Jazz nagyjairól nevez el. Emellett minden új WordPress wordpress telepítéskor feltelepítésre kerül egy "Hello Dolly" bővítmény, ami valójában semmi más, mint tisztelgés Lous Amstrong előtt.

Ki használ WordPress weboldalt?

Ahogy a bevezetőből is kiderül, lassan a fél világ ezt használja. Évek óta természetes, hogy a magánszemélyektől a legnagyobb cégekig, szinte mindenhol megtalálni a WordPress weboldalakat. Nem meglepő módon a WebDizájn oldalunk is WordPress alapú.

Mi a WordPress?
Mi a WordPress?

Érdekel kik használják a WP-t látogass el a bemutató oldalukra, illetve itt van pár érdekesebb név és cég akik WordPress-t használnak: Sony Music, Toyota Motors, Airbnb, Spotify, Rolling Stones ...

Milyen weboldalakat lehet elkészíteni WordPress segítségével?

A WP a b2 vagy cafelog nevű blogmotor egyik leágazása, blog oldalak létrehozására készített szoftver volt. Ekkor még a "MI a WordPress?" kérdésre az lett volna a válasz, hogy a WP egy blog motor. Ez azonban, az elmúlt években teljesen megváltozott. Először a WP alkalmas lett hagyományos weboldalak elkészítésére, mára pedig már ott tart, hogy gyakorlatilag bármilyen weboldalt létrehozható WP segítségével és valójában a WordPress ma már a GPL szabad szoftver közösséget jelenti.

Ma már nem csak hagyományos oldalakat lehet létrehozni WP alapokon, hanem bármi mást is. A hagyományos weboldal készítés mellett akár webáruházakat, közösségi oldalakat egyedi funkciókkal ellátott weboldalakat is el lehet vele készíteni.

A WordPress közösség több 100.000 egyedi, ingyenes vagy prémium témát és bővítményt készített már, amik megkönnyítik a munkádat. Pár példa a széles körű lehetőségekből, hogy mire lehet jó a WordPress:

 • Blog
 • Üzleti weboldal
 • Webáruház, e-kereskedelmi oldal
 • Portfólió bemutatkozó oldal
 • Önéletrajz
 • Közösségi média, fórum ...
 • Oktatási oldal, tagsági rendszer...
 • Események, rendezvények ...
 • Bármi más ami az eszedbe jut....

Jó lesz nekem a WordPress?

Ha már túl vagyunk azon a kérdésen, hogy mi a WP, akkor nyilván az a kérdés jön, hogy miért a WordPress? Összegyűjtöttünk pár gondolatot ami a WP használata mellett szól.

 • Egyszerűség: A WP még a kezdőknek is lehetővé teszi, hogy a weboldalukat és annak tartalmát gyorsan és egyszerűen kezeljék és publikálják.
 • Ingyenes: Maga a WP ingyenesen letölthető a WordPress.org webhelyről, így a működéshez már csak webtárhelyre lesz szükséged.
 • Nyílt forráskódú: A GNU General Public License (GPL), alatt fut a WP ezért sok ezer fejlesztő készít hozzá ingyenes vagy prémium kiegészítőket melyeket szabadon használhat mindenki. Ennek a nyílt forráskódnak köszönhető, az a számtalan ingyenes és akár prémium (fizetős) fejlesztés és szolgáltatás ami a WordPress közösség maga.
 • Könnyen átalakítható és beállítható: Ahogy már az előző pontban is felsoroltuk, szinte bármilyen weboldal elkészíthető belőle.
 • Könnyen kezelhető és használható: A használatát bárki megtanulhatja. Ha egy Word-el és az internettel elboldogulsz, akkor a WordPress-t is gyorsan meg tudod tanulni.
 • Nincs szükség programozási tudásra: Akár programozási tudás nélkül is elkészítheted azt amit szeretnél.
 • A megjelenés könnyen megváltoztatható: A weboldal megjelenését dizájnját, könnyen megváltoztathatod ingyenes vagy prémium témákkal, sablonokkal.
 • A funkciókat is könnyen bővítheted: A funkciókat sok-sok 1000 ingyenes modullal, kiegészítővel bővítheted, de válogathatsz a prémium megoldások közül is.

Tipp! Rendeld meg tőlünk a WordPress teljes körű üzemeltetés csomagot és mi mindent biztosítunk amire szükséged lehet. Feltelepítjük és beállítjuk a WordPress motort, témát és modulokat és biztosítjuk a villámgyors elérését is.

Mi a WordPress.org és a a WordPress.com között a különbség?

Egy másik cikkben részletesen is foglalkozunk majd azzal, hogy mi a különbség a WordPress.com és a WordPress.org között. Nézzük meg most a legfontosabbakat:

WordPress.org - csináld magad weboldal

A WordPress.org oldalon a CMS szoftvert annak forráskódját találod és töltheted le, hogy utána saját magad üzemeltesd egy általad választott tárhelyen vagy szolgáltatónál.

Mi a WordPress? WordPress.org
Mi a WordPress? WordPress.org

WordPress.com - weboldal bérlés havi díjért.

A WordPress.com oldalon azonnal elindíthatod a saját weboldaladat előfizetési díj ellenében. Itt azonban nem férsz hozzá a weboldal forráskódjához. A WordPress.com egy weboldal szolgáltatás és nem a szoftver.

Mi a WordPress? WordPress.com
Mi a WordPress? WordPress.com

Mik a WordPress alap funkciói?

A WordPress mint tartalom kezelő rendszer (CMS - Content Management System) minden fontos funkcióval rendelkezik amire szükség van egy weboldalnál:

 • Statikus oldalak megjelenítése és tartalom szerkesztése. A weboldal tartalmát beépített blokk (WP 5.0-tól) szerkesztővel lehet kezelni.
 • Blog rendszer: A statikus oldalak mellett beépíthető kategorizálható és címkézhető blog rendszer.
 • Média könyvtár: A weboldalhoz szükséges média fájlok könnyű online kezelése és tárolása egy helyen.
 • Egyszerűen használható adminisztrációs felület: Mindent egy helyen egy könnyen átlátható és kezelhető adminisztrációs felületen lehet kezelni.
 • Hozzászólási rendszer: Az oldalakhoz és a blog bejegyzésekhez engedélyezhető a hozzászólás és azok kezelése.
 • Saját menürendszer: Az oldal tartalmát egyedi menükkel lehet vezérelni.
 • Megjelenést kezelő sablon, téma rendszer: A megjelenés könnyen megváltoztatható a sablon, téma rendszerrel és a testreszabási lehetőségekkel.
 • Több szintű jogosultság rendszer: Az adminisztrátorok és szerkesztők, felhasználók különböző jogosultságokkal rendelkeznek.
 • SEO: Alapvető seo funkciók.
 • Kiegészítő eszközök: Tartalom export - import...

WordPress sablonok és témák

A WordPress sablon, téma rendszere teszi lehetővé, hogy a Weboldalak megjelenése egyedi legyen, más mint a többi.

A sablonok és témák segítségével könnyen és gyorsan lehet változtatni a weboldal megjelenését. Számtalan témát és sablont találhatsz meg ingyen is, akár az adminisztrációs felület téma könyvtárában. Emellett vásárolhatsz akár prémium sablonokat is. Nagyon sok cég és fejlesztő foglalkozik sablonokkal sablonok készítésével és azok testreszabásával.

Mi a WordPress? Témák, Sablonok
Mi a WordPress? Témák, Sablonok

Mi is Foglalkozunk témák és sablonok kezelésével, azonban ezt csak abban az esetben, ha olyan weboldalt veszünk át, ami sablonra, témára épül. Az általunk újonnan készített WordPress oldalak abban térnek el az átlagtól, hogy mi, csak és kizárólag egyedi dizájn és megjelenés készítését vállaljuk. Új weboldalainknál WP sablonokat nem készítünk és nem alakítunk át és nem is használunk.

WordPress modulok és kiegészítők

A WordPress modulok azok a kis vagy nagyobb kiegészítők amiket percek alatt telepíthetsz. Ezekkel a kiegészítőkkel modulokkal könnyen és gyorsan bővítheted a weboldalad funkciót.

Az egyik ilyen népszerű bővítés amikor webáruházzá alakítják a WP-t pl. az egyik népszerű WooCommerce webáruház kiegészítő modul segítségével.

Mi a WordPress? Modulok és kiegészítők
Mi a WordPress? Modulok és kiegészítők

WordPress blokkszerkesztő (Gutemberg)

A WordPress 5.0 óta a weboldalak tartalmát egy könnyen kezelhető blokkszerkesztővel kezelheted. Ezzel a blokk szerkesztővel szinte bármilyen tartalmat megjeleníthetsz szintén programozói tudás nélkül. A WordPress fejlesztése jelenleg arra fókuszál, hogy mielőbb elérhető legyen a teljes weboldal szerkesztés ezzel a blokkszerkesztővel.

Mi a WordPress:? Gutemberg - blokkszerkesztő
Mi a WordPress:? Gutemberg - blokkszerkesztő

Hogy lehet saját WordPress oldalam?

A válasz az, hogy pillanatok alatt. Ahhoz hogy a tiéd legyen egy WordPress oldal nagyjából a következőkre van szükséged:

 1. Domain név ahol elérhető lesz az oldalad.
 2. Tárhely szolgáltató vagy WordPress üzemeltető cég.
 3. A WP szoftverre (amit a legtöbb szolgáltató vagy előre telepítve kínál vagy pár kattintással telepítheted).

Ha szeretnél WordPress oldalt tőlünk is megrendelheted prémium tárhely és teljes körű üzemeltetéssel együtt.

Tipp! Rendeld meg tőlünk a WordPress teljes körű üzemeltetés csomagot és mi mindent biztosítunk amire szükséged lehet. Feltelepítjük és beállítjuk a WordPress motort, témát és modulokat és biztosítjuk a villámgyors elérését is.

Hogyan kereshetek pénzt a WordPress segítségével?

A WP nem csak arra jó, hogy a saját weboldaladat elkészítsd vele és ezzel időt vagy pénzt spórolj. Számos lehetőséged van arra is, hogy pénzt keress vele, indíts egy új vállalkozást.

 • Készíts weboldalakat ügyfeleidnek - Érdekel az internet és a webfejlesztés? Ma már számtalan akár online tanfolyamon is elsajátíthatod az alapokat, sőt akár profivá is képezheted magad.
 • Üzemeltess WP-t másoknak - Sokszor nincs idejük és lehetőségük a weboldal tulajdonosoknak arra, hogy mindent maguknak végezzenek el. Ha már profi vagy WP-ben és megbízható is vagy akkor lehet az üzemeltetés a Te asztalod.
 • Tanuld meg a kereső optimalizálást - Mindenki szeretné ha a weboldala a keresőben előre kerülne. Ez azonban egyáltalán nem is olyan egyszerű. SEO azaz kereső optimalizálásból is kiképezheted magad akár otthonról is, hogy utána pénzért szolgáltass.
 • Írj tartalmat, adj tanácsot - A weboldalakra mindig tartalom kell. Ezt a tartalmat pedig elő kell állítani és meg kell jeleníttetni. Sokan csak akkor szembesülnek ennek a nehézségeivel amikor már készül az oldaluk. Szerezz gyakorlatot és szolgáltasd másoknak is.

A WordPress használatának elsajátítása

A WordPress használata nem nehéz, azonban itt is érdemes a tudásodat csiszolni. Az interneten szerencsére ezrével találsz Magyar és nemzetközi ismertetőket, súgó cikkeket és tanfolyamokat.

A WordPress használatát tanuld meg nálunk, a WebDizájn most induló WordPress cikk és videó sorozatával, aminek ez az első leckéje

WordPress hoszting és üzemeltetés
WebDizájn

Stablil és gyors weboldalt szeretnél?

A WebDizájn legnépszerűbb szolgáltatása a teljes körű WordPress weboldal üzemeltetés.
A szolgáltatást tartalmazza a WordPress rendszergazdai szolgáltatást, sebesség optimalizálást és a biztonsági szint növelést valamint a prémium tárhelyet.

Felújítanád weboldalad vagy webáruházad?

A WebDizájn 15+ év tapasztalatával és tudásával készíti el új weboldaladat vagy webáruházadat. Ha szeretnéd, hogy weboldalad, webáruházad valóban a legújabb technológiák tudását kihasználva a piacvezetők közé kerüljön, bíz meg minket. Kiemelkedő és egyedi WebDizájn, WordPress, WooCommerce, Magento, SEO, Hoszting és Teljes Körű Üzemeltetés.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj minket: +36 1 998 80 86 számon vagy küljd üzenetet:
Kapcsolat
cross-circle