Domain választás, hogyan legyen jó domain neved? 11 pontos súgó.

2019-11-11
Utoljára fissítve: 2021-05-09
A WebDizájn .hu gyorsan és a legjobb minőségben készíti el, vagy újítja fel weboldalad, grafikád!

A domain név az ami azonosítja a weboldalad az online térben az interneten, teljesen függetlenül a weboldaladtól vagy annak tartalmától. A domain név megvásárlása és fenntartása is pénzbe, éves díjba kerül. A domain név a megvásárlástól kezdve addig a tiéd marad amíg az éves regisztrációs díjat megfizeted és gondoskodsz a fenntartásáról. Ezért is fontos a jó domain választás a weboldal készítés elkezdése, sőt egy márka vagy brand elindítása előtt.

Domain (URL) felépítése, összetétele

A domain névre mások URL (Uniform Resource Locator) címekkel hivatkoznak és hivatkozhatnak.

domain felépítése
domain felépítése

Domain név példák: webdizajn.hu, google.com, otthon24.hu, irat.hu, klaukozmetika.hu,

 1. Előtag: a használt internetes kommunikációs protokollt jelöl.
 2. Aldomain: A harmadik szintű domain. Egyes weboldalak pl. használnak “www” aldomain nevet.
 3. Név: A második szintű domain ami maga a megnevezés.
 4. Végződés: Az első szintű domain (TLDTop Level Domain). A meglévő lehetőségek közül választhatsz, ilyen a Magyarországon használt “.hu” is.

Tipp: A domain név birtoklása fontos része az online jelenlétnek és így a sikernek is. Blog, márka, szolgáltatás indításakor érdemes azonnal megvásárolni a hozzá kapcsolódó domain nevet. Ugyan így márka név választásánál már érdemes ellenőrizni, hogy az adott név elérhető-e megvásárolható-e.

Előtag, protokol

A domain előtagja a kommunikációs protokolt jelöli meg. Amikor weboldalakat nézegetünk, akkor ez régebben http:// volt, ma már a https:// terjed. A kettő között a titkkosítás a különbség.

HTTP kommunikáció esetén az adatok titkosítatlanul közlekednek a böngésző és a weboldalt kiszolgáló szerve között, míg HTTPS esetén a pluszba hozzá került "S" a "secure" azaz "titkosít" megjelölést jelenti. HTTPS esetén tehát titkosítva közlekednek az adatok a kiszolgáló szerver és a böngésző között.

Nem csak HTTP vagy HTTPS kommunikáció lehetséges de ezek azok amiket egy átlagos felhasználó ismer. Elképzelhető, hogy hallottál még pl. FTP -ről is, ami elsősorban fájl átvitelre és kezelésre használt....

Domain név

A domain név aldomainből vagy aldomainekből és domain nevekből áll össze. Az alap domain maga a név esetünkben a webdizajn.hu esetében a webdizájn.

Az aldomian mindig a fő domain név elé kerül. A www is valójában egy aldomain. Régebben az volt a szokás, hogy a weboldalakat a www aldomain alá helyezték el mondjuk így : www.webdizajn.hu. Még ma is sokan gondolják azt hogy a domain így néz ki: www.webdizajn.hu, holott valójában maga a domain alapvetően aldomain nélkül azaz így értendő: webdizajn.hu.

Aldomainből nem csak egy lehet. Azon túl, hogy a www.webdizajn.hu helyett használni lehet bármit, pl. blog.webdizajn.hu, ezekenek a szintjét is lehet növelni pl. domain.blog.webdizajn.hu. Régebben előszeretettel alkalmaztak változatos aldomain neveket az oldalak működésében. Ez főként kereső optimalizálási szempontok miatt volt jó. Ma már az aldomainek variálása kiment a divatból mert nem jár SEO előnyökkel, sőt sokszor hátrányt is jelent.

Domain végződés

domain név végződések
domain név végződések

A domain választásnál az első dolog amit el kell dönteni, hogy milyen felső szintű domain végződést, TLD-t fogsz választani. Felső szintű domainekből nem áll rendelkezésére korlátlan és tetszőleges lehetőség. Minden ország rendelkezik saját felső szintű domain névvel, valamint emellett vannak egyéb “nemzetközi” és “téma” TLD-k is. Több száz TLD közül választhatsz, mikor domaint választasz.

 • Eredetileg a felső szintű domain nevek a következőek voltak: .com .net .org .int .gov .edu és .mit . Ezek közül nem mindet lehet általánosan alkalmazni és választani és a legfontosabb egyértelműen a .com
 • Ma már szinte a legtöbb országnak, így nekünk is van saját felső szintű domain kiterjesztésünk, végződésünk, ami természetesen a .hu .
 • Emellett egy ideje már vannak témakörökhöz kapcsolt domain végződések is, ilyen lehet pl: .city .social …

Nem tudod hogy válassz jó domaint?

Domain választás 11 tippje

Egy jól kiválasztott domain név már félsiker bármilyen webes témáról is van szó. Pontosan ezért fontos, hogy ne kapkodd el. Szánj a domain kiválasztására legalább 5 órát, de az se baj ha napokat töltesz el vele.

Domain választás minimálisan javasolt ideje 5 óra

 1. Döntsd el a domain végződést, válaszd ki a kívánt TLD -t.

  Bár weboldalak nagy része, közel 70-75% a .com végződés alatt működik, nálunk Magyarországon a .hu saját végződésünk az elsődlegesen használt. Vannak egyes kivételek akik .com névvel működnek, mint az ingatlan.com de ennek is csak az az oka, hogy a .hu végződés alatt vannak tiltott, nem regisztrálható szavak és ilyen az ingatlan is. Mindenesetre indulás előtt döntsd el, hiszen tiéd a választás, hogy .hu .com vagy esetleg valamilyen más végződést fogsz-e használni.

 2. Ötletelj

  Válassz ki legalább 5 a márkádra, cégedre jellemző kifejezést és ötletelj velük. Keverd össze őket rakd egymás után…. Ezekből végül akár ki is alakíthatod a végleges domain nevedet. Ezt a módszert lehet tovább fokozni. Irj össze akár 10 különböző a márkádra jellemező szót. Ha az ötletelés nehezen megy nyugodtan vont be barátaidat ismerőseidet is akár a szavak összeírására de a kialakult ötletek pontozására mindenképp. A jó domain választás titka az ötletelés.

 3. Tartsd szem előtt a megjegyezhetőséget és a könnyű leírhatóságot

  A domain név biztos nem fog jól működni ha nehezen megjegyezhető, vagy nehezen lehet kiejteni sőt leírni. Nem nehéz elképzelni, hogy ha nehéz leírni a nevet és elrontják a látogatók akkor nem fogják megtalálni az oldalt. Ugyan így ha valaki egyből elfelejti, ahogy elolvasta, ha egyáltalán sikerül jól elolvasni, az sem előnyös.

 4. Alakítsd a márkádhoz

  A domain név lesz maga a márka előbb utóbb, ezért figyelj arra, hogy már indulásnál is biztosan illeszkedjen a márkádhoz valóban azt képviselje, hiszen később ha elindult, befutott, már nem tudsz változtatni.

 5. Válassz egyedi domain nevet

  Ha magadnak akarsz nevet választani, jó ötlet lehet a saját, akár teljes akár beceneved. Ha márkádnak, vállalkozásodnak választasz domaint, akkor mindenképp érdemes arra oda figyelni, hogy valóban egyedi neved legyen. Természetesen ez lehet a céged, márkát neve, de ha azok véletlen nem elérhetőek, akkor arra figyelj, hogy a választott név ne hasonlítson vagy legyen összetéveszthető más domain névvel. Az egyik legnagyobb hiba amit a domain választás során el lehet követni, hogy ha a választott név valamivel könnyen összekeverhető.

 6. Rövidíts amikor domain választás elé kerülsz

  Ha kitaláltál egy szó-összetételt vagy egy nevet, próbáld meg esetleg lerövidíteni. Általában az élet minden területén az egyszerű és letisztult az ami előnyt szerez és élvez. Nincs ez másként a domain neveknél is. Minél rövidebb, annál jobb. Ma pl. com végződéssel 5 betűs vagy annál rövidebb domain nevet szinte már nem is lehet újat regisztrálni.

 7. Kerüld el a védjegy vitákat

  A véglegesítés előtt érdemes ellenőrizni, hogy a választott név nem kapcsolódik vagy zavar-e valamilyen védjegyet. A védjegy kutatáshoz pl. ezt a linket használhatod. http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU

 8. Ne használj ékezetes betűket, kötőjeleket és ha lehet számokat se

  Magyarországon van lehetőség a teljes karakterkészletre így az ékezetes betűk használatára is a domain névben. Ez azonban mégsem javasolt. A bevezetés után ugyan nagyon népszerű volt és domain választásnál mindenki elkezdte regisztrálni az ékezetes neveket, de végül igazából soha nem kezdtek el működni nagy számban ékezetes domain neveken. Ha lehet ne válasz ékezetes nevet vagy ha igen akkor annak az ékezet mentes verzióját használd főként. pl. Webdizájn.hu használata nem javasolt mi is ezért használjuk a webdizajn.hu-t.

 9. Kerüld el a trendeket

  Ne válasz divatos nevet, mert ahogy az élet minden területén, úgy a domain neveknél is a divat elavul, a trendek jönnek mennek. Amekkora előnyt biztosíthat egy épp divatos szó, szóösszetétel pont annyira lehet később hátrányos és elcsépelt.

 10. Szeress bele

  Mikor kiválasztod a domaint fontos, hogy Te teljesen beleszeress a magadénak érezd. Gondold csak el lehet évekig évtizedekig fogod használni birtokolni…

 11. Ellenőrizd a közösségi médiákat

  Domain választás előtt, ma már fontos az is, hogy mielőtt véglegesíted, sőt mielőtt kiválasztod a domain nevedet, ellenőrizd a közösségi médiákban. Nem csak azt érdemes ellenőrizni, hogy az adott név használatban van-e hanem azt is, hogy volt-e vagy van-e valami nagyon hasonló… Sokszor pl. előfordul, hogy akár egy fantázia szónak vagy valamilyen más névnek, más országban, vagy földrajzi területen olyan jelentése van, ami előnytelenül befolyásolhatja a későbbi közösségi média megjelenéseket. A Knowem.com oldalon ellenőrizheted könnyedén, hogy a választott név elérhető-e.

Domain név választás és vásárlás, új vagy regisztrált?

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy a domain név amit használnál, az új még sosem regisztrált, vagy olyan név lesz-e amit már valaki regisztrált és neked kell megvenni.

Domain ellenőrzés, név elérhetősége

domain ellenőrzés
domain ellenőrzés

A választott domain név elérhetőségét mindenképp ellenőrizni kell. Ezt a kiválasztott TLD alapján tuudod megtenni. Ha nálunk, itthon egy .hu domaint szeretnél ellenőrizni, akkor azt megteheted a hivatalos, központi nyilvántartó oldalon a keresés menüpont alatt http://www.domain.hu/domain/ . Nem kell azonban ide ellátogatni általában a hirdető regisztrátor cégek kezdő oldalán is mindenhol találhatsz kereső mezőt, amivel ellenőrizheted a domain név elérhetőségét.

Ha nemzetközi domaint szeretnél vagy valamilyen tematikus domaint akkor arra is vannak akár magyar akár külföldi domain név szolgáltatók.

A domain keresés és ellenőrzést így sok cégnél vagy oldalnál elvégezheted. Segítségként egyik partnerünk a Hostit.hu domain keresőjét most ide beillesztettük. Nincs más dolgod, mint beírni a domaint amit ellenőrizni szeretnél, kiválasztani a végződést és már indíthatod is az ellenőrzést – keresést.

DOMAIN KERESŐ

Domain választás után vásárlás

Ha domain választás után leellenőrizted a domaint és megtaláltad amire szükséged van akkor meg is veheted egy domain regisztrátor vagy web hosting cégnél. A domain név ára 1.500-3.000 Ft- körül mozog évente a magyar .hu végzödésnél. A nemzetközi domainek pl. a .com ára úgy 10-15$ körül mozog.

Személyesen inkább azt ajánlom neked, hogy a domain nevet ne viszont eladótól, hanem akkreditált domain név regisztrátortól vásárold meg. Ez azért fontos, hogy biztos lehess benne, a domain név neked lett regisztrálva és te vagy a használatára a jogosult, azaz te vagy a tulajdonos és az adminisztratív kapcsolattartó is. Érdemes minden domain nevedhez értelemszerűen ugyan azt a regisztrátort használni, hogy később könnyen kezelhesd a domain neveidet. Jó domain regisztrátort a magyar .hu végződésre sajnos nem is olyan könnyű találni. Itthon még mindig sok domain regisztrátor technikailag nem biztosítja valójában a teljes online kezelhetőséget és a teljes online adminisztrációs felületet ami ráadásul sokszor csak utólag a regisztráció és vásárlás után derül ki.

Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy a választott domaineddel kapcsolatban mindent online el tudj intézni akkor próbáld ki a Hostit.hu (23 Vnet kft.) akkreditált magyar domain regisztrátort, aki ráadásul egyben tárhely szolgáltató is, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Prémium domain nevek választása

Domain választás, hogyan legyen jó domain neved? 11 pontos súgó. - WebDizájn .hu
prémium domain név

Amikor egy rövid és valóban frappáns, jó domaint keresel, azt fogod tapasztalni, hogy ezek igazából már foglaltak. Ha nem akkor nagyon szerencsés vagy! :-). Azt is megtapasztalod azonban, hogy bár foglaltak, sokszor nincs rajtuk tartalom. Evidens tehát az a gondolat, hogy ezeket nyilván meg lehet vásárolni, legalábbis egy részét.

A prémium domain nevek eladása és vásárlása egy kevésbé fejlett piac de azért működik. Lehet domain neveket adni venni természetesen. Egy komolyabb márkánál vagy projektnél érdemes tehát megfontolni, vagy kalkulálni egy domain név vásárlási árral. De vajon mennyibe kerül egy “használt”, regisztrált domain név? Erre sajnos nincs jó válasz. A magyar piacon a .hu domain nevek 10-20.000 Ft-tól indulnak, 100-200.000 Ft-ért már el lehet csípni egész jó domain neveket is, de az igazán jó domain nevek itthon is az 500.000 Ft-tól kezdődnek és mi is közvetítettük már ki partnerünk domain nevét 1M Ft. feletti áron.

Eladó domain nevek?

Felmerül a kérdés nyilvánvalóan máris benned, hogy ha elszánod magad és a domain választásod egy jobb név vásárlására esik, akkor azokat hol találod. Na ez már egy nehezebb kérdés. Erre igazán nincs jó recept, pláne nem nálunk. Itthon is van egy pár domain gyűjtő oldal ahol találsz jobb neveket pl http://www.aladin.hu/ vagy https://www.domainabc.hu/elado-domain-nevek/ de sajnos ezek nem túl nagy kínálattal rendelkeznek.

A legjobb módszer a megfelelő domain levadászásra, hogy keresgélsz és ha olyat találsz ami tetszik és nincs használatban vagy láthatóan nagyon régi, elhagyott az oldal, akkor megpróbálod felvenni a tulajdonosával a kapcsolatot. Nyugodtan rákérdezhetsz arra, hogy nem-e adja el és még az is eladja időnéként egy jó ajánlatra aki nem is akarta.

Ha szeretnéd kideríteni egy magyar domain tulajdonosát vagy felvenni vele a kapcsolatot akkor a domain.hu oldalon ezen a linken http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ tudod ezt megtenni.

Nemzetközi domain név piac és vásárlás

Ha nemzetközi domaint választanál, szinten keresel jobb domaint, sokkal nehezebb dolgod lesz mint itthon. A .com végződésnél pl. ma már 8-10 betűs domainek szinte egyáltalán nincsenek szabadon csak felette. Ha egy kicsit is jobb domaint szeretnél még ha valami fantázia envet is, akkor nagyon sokat kell próbálkoznod, keresned mire találsz bármit is ami szabad. Pontosan ezért a domain eladás és vásárlás kicsit talán könnyebb, ha .com domaint keresel próbálkozhatsz a következő oldalakon: Godaddy auction, Sedo, Namejet

Prémium domain név lemondó nyilatkozat

domain ledmondó nyilatkozat
domain ledmondó nyilatkozat

Ha prémium domaint szeretnél az első tanács, hogy legyél türelmes. Ha vásárolsz, akkor nagyon figyelj oda arra, hogy a domain nevet biztosan megkapd. Magyarországon ahhoz, hogy egy domain nevet megkapj és a nevedre tudj írni az előző tulajdonostól szükséged lesz legalább egy “Lemondó nyilatkozatra” amiben lemond a domain névről

A domain lemondó nyilatkozat követelményei:

 • A nyilatkozat egyértelműen meg kell hogy jelölje ki a jelenlegi tulajdonos és az Ő személyes vagy céges adatait tartalmaznia kell, azaz egyértelműen kell tudni azonosítani a jelenlegi azaz a lemondó tulajdonost. Fontos, hogy aha cég akkor csatolni kell cégkivonatot és aláírási címpéldányt is a lemondóhoz.
 • Ugyan így az új tulajdonost és annak személyes vagy céges adatait is úgy kell tartalmaznia, hogy Ő is azonosítható legyen egyértelműen.
 • Szükséges a nyilatkozatra két tanú is természetesen a tanúzáshoz szükséges személyes azonosító adataikkal.
 • Nem utolsó sorban ne maradjon ki a tartalom sem, tehát az, hogy ki mond le melyik domainről vagy domainekről és kinek a javára.

A domain lemondó nyilatkozatot itt letöltheted: domain-lemondo-nyilatkozatDownload

Domain választás és vásárlás végső összefoglaló

Ha ideáig eljutottál a domain választás biztosan fontos téma neked. Bizonyosan elgondolkodtál vagy épp most is azon töröd a fejed, hogyan és milyen domain válassz. Ez nem is olyan egyszerű, igaz? A legjobb tanács ha domaint vásárolsz az, hogy ne kapkodj, de azért ne is húzd a végtelenségig.

A domain név választása nagyon fontos döntés hiszen ez fogja képviselni a branded, a márkád, téged. Fuss végig újra a 11 ponton és fontold meg, játsz el a lehetőségekkel rakd sorba amik szóba jöhetnek… mielőtt véglegesen döntesz.

Végül ha még mindig bizonytalan vagy, nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot, hiszen a magyar domain regisztráció kezdetétől (2000) vásárolunk tartunk fennt több százas nagyságrendben prémium domain neveket magunknak és partnereinek. Több partnerünknek sikeresen kutattunk fel prémium domain nevet vagy adtunk el magunk ilyet.

WordPress hoszting és üzemeltetés
WebDizájn

Stablil és gyors weboldalt szeretnél?

A WebDizájn legnépszerűbb szolgáltatása a teljes körű WordPress weboldal üzemeltetés.
A szolgáltatást tartalmazza a WordPress rendszergazdai szolgáltatást, sebesség optimalizálást és a biztonsági szint növelést valamint a prémium tárhelyet.

Felújítanád weboldalad vagy webáruházad?

A WebDizájn 15+ év tapasztalatával és tudásával készíti el új weboldaladat vagy webáruházadat. Ha szeretnéd, hogy weboldalad, webáruházad valóban a legújabb technológiák tudását kihasználva a piacvezetők közé kerüljön, bíz meg minket. Kiemelkedő és egyedi WebDizájn, WordPress, WooCommerce, Magento, SEO, Hoszting és Teljes Körű Üzemeltetés.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj minket: +36 1 998 80 86 számon vagy küljd üzenetet:
Kapcsolat
cross-circle