GPL licenc és a WordPress - GYÍK és minden amit tudnod kell

2021-05-28
Utoljára fissítve: 2022-08-26
A WebDizájn .hu gyorsan és a legjobb minőségben készíti el, vagy újítja fel weboldalad, grafikád!

GPL licenc és a WordPress - A WordPress weboldal szoftver GPL licenc alatt kerül kiadásra, ami azt is jelenti, hogy a WordPress bővítmények és sablonok szintén a GPL licenc alá kerülnek.

A fentiek alapján egyből érthetővé válik, hogy valójában a GPL határozza meg azt, hogyan használják a WordPress-t és a kiegészítőket a felhasználók és a fejlesztők.

Ha WordPress-t használsz ismerned és értened kell a GPL licenc működését. Olvasd el cikkünket, értsd meg mi a GPL licenc, hogyan működik és miért jó.

Mire a cikk végére érsz, a lényegre törő és jogi bikkfanyelveztet mellőző ismertetőnk segítségével már biztos tudni és érteni fogod mi a GPL, Megérted miért kell a WordPress-t GPL alatt licencelni és miért jó a GPL licenc mind a felhasználók mind a fejlesztők számára.

Mi a GNU General Public Licenc?

A GNU General Public License (rövidítve GPL), Richard Stallman programozó lázadása az egyre terjedő jogvédett, szabadalmaztatott szoftverek ellen. Richard Stallman a GNU operációs rendszer licencelésére használta először, innen kapta a GNU nevet is.

A GPL egy szabad szoftver licenc. A GPL esetében a szabadság a felhasználóra vonatkozik. Stallman szándéka és értelmezése szerint a GPL által a felhasználó szabadon használhatja, módosíthatja és terjesztheti az adott szoftvert, vagy annak bármely származékos művét (az eredeti szoftver módosítása, tovább fejlesztése, kiegészítése...).

GPL licenc és a WordPress - GYÍK és minden amit tudnod kell
GPL licenc és a WordPress - GYÍK és minden amit tudnod kell

A GPL négy szabadságjogot foglal össze, amik szorosan köthetők a "szabad szoftver" ("free software") mozgalomhoz is.

A szoftver bármilyen célú használatának, futtatásának szabadsága.

A szoftver forráskódjának és működésének tanulmányozása szabadon.

A szoftver módosításának szabadsága, úgy hogy az bármilyen igényünket kiszolgálja.

A szoftver, vagy a szoftver származékos műveinek (módosított verziók, kiegészítések...) szabad nyilvánosságra hozatala és terjesztése.

Talán elsőre olvasva nem egyértelmű, de a fentiek alapján a GPL egy "Copyleft" licenc. Ez közérthetően azt jelenti, hogy  az eredeti szoftver módosításával készített szoftvert is kötelező ugyan úgy, csak és kizárólag GPL licence alatt kiadni. Ez pedig azt jelenti, hogy minden WordPress szoftver és kiegészítő (így a témák és a bővítmények is) GPL licenc alatt kerülnek kiadásra.

A GPL valójában sokkal inkább a felhasználókat védi mint a fejlesztőket, így a Windows vagy az IOS teljes ellentéte. Ennek ellenére a WordPress fejlesztőknek és közösségnek láthatóan nagyon jól működő, hasznos licenc.

WordPress és a GPL licenc

A WordPress és a GPL már az elejétől szorosan összenőttek. A WordPress a GPL miatt lehet az ami, vagyis a világ weboldalainak több mint 41%-át kiszolgáló szoftver.

A WordPress a szabad szoftver és a GPL v2 nélkül sosem jutott volna oda ahol ma tart. A GPL licenc által biztosított teljes szabadság tette lehetővé, hogy profitáljon a felhasználók, a fejlesztők, az emberek  közreműködéséből.

WordPress Powered by GPL Licenc
WordPress Powered by GPL Licenc

A fentieket mi sem mutatja be jobban, hogy a WordPress sem önálló szoftverként indult. A WordPress maga is egy szoftver leágazás (fork). A WordPress a b2/cafelog szoftver egy leágazása, származékos műve, módosított és tovább fejlesztett változata. Ez pedig úgy lehetséges, hogy a b2/cafelog is szabad szoftver.

A WordPress célja is összhangban van szabad szoftverrel és a GPL licencel:

A WordPress.com küldetése az, hogy weboldalanként demokratizáljuk a publikálást és az e-kereskedelmet.

Miért jó a GPL licenc?

A GPL valójában sokkal több egy licencnél. Nem véletlen, hogy úgy fogalmaztam a cikk elején, hogy a GPL licenc, Stallman lázadása a jogvédett, szabadalmaztatott szoftverek ellen.

A GPL valójában is JÓ, a szó akár etikai és társadalmi értelmében is. A GPL nem egy licenc hanem egy gondolkodás forma és egy nagy közösség.

Szabd szoftver VS jogvédett szoftver

GPL Szabad Szoftver

Amikor bármilyen jogvédett szoftvert használunk valószínűleg nem ismerjük annak licencét. Emiatt bele sem gondolunk, hogy a GPL licenc VS Jogvédett licenc kérdés nem csak szoftverjogi, hanem etikai és társadalmi kérdéseket is felvet és képvisel.

Sokaknak talán elsőre meglepőnek tűnhet a vezető GPL támogatók  vélekedése, miszerint a jogvédett, szabadalmaztatott szoftverek licencelése antiszociális, etikátlan egyszerűen fogalmazva teljesen helytelen.

Az első csodálkozás után, elég csak egy kicsit is elgondolkodni az előző kijelentésen. A következő sorok után már Te is biztos megérted, vagy legalábbis elfogadod majd azt, hogy lehet erről így gondolkodni.

A mai világban a GPL, a szoftverfejlesztés valódi átláthatóságát  képviseli amellett, hogy társadalmi és etikai üzenetet is közvetít.

Mit jelent valójában az, hogy jogvédett szoftver?

Szoftver kalóz - GPL licenc
Jogvédett szoftver és az etika

A jogvédett szoftverek licencének lényegét, nagyon könnyű összefoglalni akár 2 rövid mondatban is, hiszen teljesen ellentéte a GPL licencnek. Mit is mondanak ki a jogvédett szoftverek licencei?

Ha a szoftverünket  megvizsgálod, módosítod, tovább fejleszted, lemásolod vagy megosztod a szomszédoddal hogy segíts neki, akkor kalóz vagy!

Ha bármilyen információt, fejlesztést segítséget, változtatást szeretnél, akkor könyörögj és/vagy fizess érte!

Ezek után talán már jobban érthető az a vélekedés és álláspont, miszerint a jogvédett szoftver etikátlan és helytelen.

Fontos! Bár a GPL licenc sok nyelvre így magyarra is le lett fordítva, azonban jogilag nem fogadják el egyik fordítást sem, csak és kizárólag angol nyelven érvényes az eredeti GPL licenc. Ennek az az oka, hogy a hiteles fordítások ára nagyon drága lenne és még úgy is fennállna a félre fordítások és magyarázások veszélye, ami az egész GPL-t veszélyeztetné.

GPL verziók

A GPL is fejlődött az idők során. Ennek az egyetlen oka, hogy folyamatosan próbálja védeni a szabad szoftvert.  A WordPress pl. a GPL v2 alatt került kiadásra, ma pedig már itt van a GPL v3 is.

A GPL v3-ra azért volt szükség mert a v2 nem szabályozta a szabad kereskedelmi egyezmények kötését üzleti alapon. Ebből több bonyodalom is kialakult. Ezt a hiányt szünteti mag a GPL v3 ami megakadályozza (de nem tekinti semmisnek az addig megkötötteket) ezeket az egyezményeket. A v3 így még nagyobb védelmet nyújt a szabad szoftvereknek.

Szabad szoftver alapítvány - FSF Free Software Foundation

FSF Free Software Foundation
FSF Free Software Foundation

A szabad szoftvereket ma már nem csak a GPL licenc védi, hanem további szabad szoftver licencek és a szabad szoftver mozgalom élén Richard Stallman által létrehozott  Szabad szoftver alapítvány is védi. Rövidített nevén SFS.

Az SFS a kezdetektől folyamosan támogatja a szükséges eszközökkel vagy akár jogi lépésekkel a szabad szoftver mozgalmat és a GPL-t. A GPL mai helyzete nagyban múlt és múlik az SFS alapítvány munkájától.

Egyéb szabad szoftver licencek

A szabad szoftver licencek mára már egyre jobban terjednek. Az SFS folyamatosan vizsgálja mely szabad szoftver licencek kompatibilisek a GPL-el licencel.

Ez fontos feladat, mert bár számtalan egyéb szabad szoftver licenc van, mint pl. az Apache 2 licenc, LGPL,Free BSD, MPL.. a felhasználók számára mégsem mindig pontosan egyértelmű melyik licenc szabad szoftver licenc.

Az szabad szoftver licenc törekvéseket nagyon jól mutatja, hogy ma már számos olyan valóban szabad szoftver licenc van aminek az első verziói még nem voltak kompatibilisek a GPL-el mára viszont már azok. Ilyen pl. az Apache licenc aminek az 1.0 és 1.1 verziója még nem volt kompatibilis a GPL-el, de az Apache 2. licence már teljesen kompatibilis vele.

Tudd! Ha szeretnél jobban eligazodni a szabad szoftver licencek között akkor érdemes meglátogatnod a GPL ide vágó oldalát, ahol egyszerre 3 listát is találsz. Az egyik a GPL kompatibilis szoftver licenceké a másik azoké a licenceké, amik nem teljesen kompatibilisek a GPL-el, a harmadik lista pedig azok a "szabad szoftver" licencnek mondott licencek amik valójában egyáltalán nem szabad szoftver licencek, csak annak hirdetik magukat.

A GPL a közösség erejét használja

A GPL legerősebb motorja a közösség. Az, hogy a GPL lehetővé teszi, hogy bárki fejleszthessen, terjeszthessen egy szoftvert, nagy közösséget vonz a szoftver köré.

Ezt a közösségi erőt, a GPL erejét használta és használja a WordPress is, hiszen a szoftverek és a WordPress is gyorsabban fejlődik és bővül attól, hogy nyílt és óriási közösséggé vált.

A GPL exponenciális fejlődést biztosított a WordPress számára ez egyértelműen kijelenthető.

A GPL (és a WordPress is) biztosítja a nyugodt és biztos hátteret

Ahogy már jeleztem és ahogy látható is, a GPL a felhasználóknak kedvez azzal, hogy szabaddá teszi a szoftvert és annak kiegészítőit. Ez a szabadság mégis valójában a fejlesztőknek is fontos és elengedhetetlen.

A GPL mindenki számára egy kiszámítható és stabil nyugodt környezetet biztosít azzal, hogy a szabadságot kőbe véste.

A GPL nem vonatkozik a nevekre, védjegyekre, brandekre. Azért, hogy a védjegy kérdés se legyen probléma, a WordPress-hez kapcsolódó minden védjegy a WordPress alapítvány tulajdonában van. Ez egy jótékonysági szervezet, aminek egyetlen célja, hogy örökre biztosítsa a szabad hozzáférést az általuk támogatott szoftverprojektekhez.

Van-e hátránya a GPL licencnek?

NINCS!
GPL licenc és a WordPress

A GPL elsősorban a felhasználót védi, így a felhasználók számára nincs semmilyen hátránya a GPL licencnek.

A WordPress fejlesztők egy része azért néha negatív a GPL licencel kapcsolatban. Ez azért van, mert az általuk készített származékos műre, szoftverre (pl. prémium témák és bővítmények) is vonatkozik a GPL. Ez pedig azt jelenti, hogy a teljes szabadság, a fejlesztők által készített akár prémium bővítményekre és témákra is kiterjed. Így a fejlesztők kiegészítőit is szabadon lehet terjeszteni, tovább fejleszteni megosztani a "szomszéddal"... Ennek ellenére, láthatóan mégis jól működik a gyakorlatban a GPL a fejlesztők számára is, sőt valójában rendkívül előnyös számukra.

GPL jogi ereje és biztonsága

GPL license

Érdemes a GPL esetében megemlíteni, hogy a GPL a jogi erejét az mutatja, meg ami máshol a gyengeség. Arról beszélek, hogy a GPL még nem járta meg a bíróságokat. A nemzetközi bíróságokon még nem volt jogi precedens a GPL perekben.

A származékos mű és annak fogalma, hatálya

A GPL azt mondja, hogy minden származékos műt is a GPL licenc alatt kell kiadni. A GPL legnagyobb kérdése az, hogy ez mit is jelent valójában, mivel a GPL ennél nem fogalmaz pontosabban.

A jogi szakértők körében általános az egyetértés abban, hogy a témák és a bővítmények (PHP és HTML) szoftver kódja biztosan a WordPress származékos műve és így a GPL alá tartozik. Egyes vélekedések szerint azonban a témák grafikája és CSS-e lehet GPL alatt, de nem kötelező.

Bár a jogbiztonság és a precedens össze tartozik, a GPL  jogi erejét nem a precedens biztosítja.

A jogi vita a mai napig folyik arról, valyon mi is a származékos mű és így mit kell kötelezően GPL licenc alatt kiadni. Ez valóban fontos kérdés de talán nem a legfontosabb.

A GPL jogi erejét a szabad szoftver közösség biztosítja, ahol a közösség egyre jobban nem nézi jó szemmel ha téma fejlesztők nem alkalmazzák a GPL licenct. A WordPress egyáltalán nem ismeri el, nem támogatja, nem listázza a témát és a bővítményt, ha a GPL-t nem érvényesíti 100%-ban. A közösség és a WordPress még a megosztott (Split) licenct is problémásnak tartja és úgy is kezeli. A jogi erő így valójában a fejlesztők releváns megfontolása.

Megosztott (Split) licencelés

split megosztott licenc

A megosztott licencelés egyes jogi szakértők azon különböző véleményéből alakult ki, hogy  a megosztott licencet alkalmazók szerint, csak a PHP és HTML forrásokra vonatkozik a származékos mű fogalma. Ezért a PHP és HTML forrásokat GPL licenc alatt adják ki, míg a grafikai elemeket CSS-t egyéb licenc alatt.

Megosztott (Split license) licencelésről akkor beszélünk, amikor pl. egy WordPress sablont, témát több licenc alatt adnak ki. A forráskódot (PHP és HTML) GPL alatt, míg a megjelenést, pl. grafika, CSS... egyéb licenc alatt. (Ilyenek sok esetben az Envato, Themeforest.net sablonok).

A Split licencelés az elmúlt években sok vitához vezetett. Az egyik legnagyobb alkalmazója az Envato nevű cég, akiknek egyes szerzőit a WordPress alapítvány el is tiltott a szabad szoftver rendezvényeken történő felszólalástól, mert a WordPress, a GPL és a szabad szoftver szellemében teljes mértékben helytelennek és elfogadhatatlannak tartja a megosztott licencelést. Emellett a WordPress alapítvány arra ösztönözi a WordPress bővítményeket és témákat, hogy 100%-ban GPL alatt fussanak.

Tipp! Amikor WordPress témát, sablont vagy bővítményt vásárolsz, nézz bele a fő könyvtárba és nézd meg, hogy a GPL mellett mellékeltek-e más licenc fájlt is, nincs e megosztott licencelésről szó.

GPL Gyakori kérdések és válaszok

A GPL és az általa biztosított szabadság, a GPL működése ahogy a cikk elején is jeleztem, etikai és társadalmi kérdés is amellett, hogy a "származékos mű" jogi kérdéseket is felvet. Emiatt számtalan kérdés felmerül a felhasználókban és a fejlesztőkben is.

Ahhoz, hogy a kérdésekre adott válaszokat megértsük át kell venni a legfontosabb legtöbbször ismételt kérdéseket és azt is, hogy a gyakorlatban hogyan működik a GPL és a köré formálódott közösség, valamint a felhasználók.

Bárki ingyenesen és szabadon használhatja és terjesztheti a GPL licencelt szoftvereket?

IGEN! Bárki ingyenesen és szabadon használhatja, módosíthatja és akár terjesztheti is a GPL licencelt szoftvereket.

A GPL pontosan ezt a szabadságot védi. A GPL nem foglalkozik azzal, hogy mit tehetsz meg a szoftverrel vagy mit nem tehetsz meg. A GPL a szabadságot védi azt a szabadságot, hogy a szoftver szabadon használható és terjeszthető legyen, mint a beszéd, függetlenül a céltól.

A kedvelt prémium bővítmények (mint pl. az Elementor) akár ingyen is használhatóak és tovább adhatók bárkinek (akár a barátomnak?) ingyenesen? Ez legális? Igen ez legális és megteheted! (Az elementor konrkétan GPL v3 licenc alatt lett kiadva)

Biztos, hogy ez legális és etikus? Igen ez legális és etikus, hiszen a GPL lényege ez a szabadság.  Mi történik, ha ingyen használsz és terjesztesz Prémium bővítményeket? Valószínűleg sok ember fogja nemtetszését kifejezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Te nem jártál el etikusan. A vélemény nyilvánítás is szabad.

A GPL védi a szabadságot és a bővítmények és sablonok készítői pedig tudják ezt amikor létrehozzák a termékeiket.

Természetesen a GPL lényege nem az, hogy senki ne fizesse ki a Prémium bővítmények fejlesztőinek, a sokszor nagyon komoly szakértelmét és munkáját amit a bővítménybe fektettek. A GPL egyszerűen csak védi az alapvető szoftver szabadságot, amely azt is biztosítja, hogy ha nincs pénzed a szoftverre vagy akár csak ki szeretnéd próbálni vagy szeretnéd tovább fejleszteni, vagy szeretnél segíteni a szomszédodon, akkor azt szabadon megtehesd anélkül, hogy azért fizetnél vagy anélkül, hogy abban bárki bármilyen módon korlátozzon.

Valójában pont ez mutatja meg mennyire jól is működik a GPL az életben, hiszen az emberek alapvetően JÓK, ahogy a GPL is alapvetően JÓ. A legtöbben nem azért élnek a lehetőségükkel, hogy megkárosítsák a prémium bővítmények fejlesztőit, hanem valami egészen más okból. Azért mert épp most indult a vállalkozásuk és nincs pénzük, vagy azért mert csak ki szeretnének valami próbálni mielőtt megveszik, vagy akár azért, hogy tanulmányozzák a működést és tanulhassanak belőle.

A gyakorlat pont azt mutatja, hogy azoknak az ereje is hozzáadódik a teljes WordPress közösség fejlődéséhez akik ingyenesen használják, tesztelik, fejlesztik a Prémium kiegészítőket. Végül belőlük is sokszor fizetős ügyfél lesz vagy hozzájárulnak az adott modul népszerűsítéséhez... így közvetlenül vagy közvetve mindenki növeli a WordPress és így a Prémium modulok ismertségét és bevételét is.

Fontos! A GPL nem korlátozza a védjegyek szerzői jogait és azoknak a megsértését nem védi. Ha pl. terjesztesz egy új módosított bővítményt, amit az Elementor Pro prémium bővítmény tovább fejlesztéséből készítettél, akkor azt nem hívhatod Elementor-nak, ha már bejegyeztek rá egy védjegyet. Ne keverd össze a szoftver licenceket a védjegyekkel.

A legfontosabb GPL - WordPress kérdések és válaszok - GYÍK

Hogy lehet egy GPL licencelt (prémium) bővítmény vagy téma fizetős ha a GPL szabad szoftvert jelent?

A 100%-ban GPL licencelt szoftverek és témák nem kerülhetnek pénzbe, hiszen a GPL biztosítja a teljes szabadságot mindenki számára, hogy megismerje, használja, módosítja és/vagy megossza, teljesen ingyenesen. Amikor valaki fizet egy Prémium bővítményért vagy témáért akkor nem a szoftver kódját, vagy használati, terjesztési jogát vásárolja meg, hanem valamilyen egyéb szolgáltatást vásárol. Azt, hogy ez pontosan milyen szolgáltatás, mindig a fejlesztő döntése. Olvasd a további kérdéseket és arra is választ kapsz, miért is fizetsz akkor ezeknél a Prémium kiegészítőknél.

Használhatok (fizetős) prémium WordPress bővítményt úgy hogy nem fizettem érte?

Igen, szabadon használhatsz bármilyen, így akár fizetős, prémium bővítményt is ingyen. Ha be tudod szerezni a forráskódot bárkitől, aki azt a GPL licenc alapján ingyen terjeszti, akkor azután Te is ingyen használhatod, módosíthatod és terjesztheted szabadon anélkül, hogy fizetnél érte.

Használhatok (fizetős) prémium WordPress Sablont, témát úgy hogy nem fizettem érte?

Igen, szabadon használhatsz bármilyen így akár fizetős, prémium sablont, témát ingyen. Ha be tudod szerezni a forráskódot bárkitől, aki azt a GPL licenc alapján ingyen terjeszti, akkor azután Te is ingyen használhatod, módosíthatod és terjesztheted szabadon, anélkül hogy fizetnél érte.

Megjegyzés! Egyes szerzők úgy vélik, hogy a GPL-t nem kell kiterjeszteni, a sablonok, témák grafikai elemeire és a CSS-re és ezért SPLT, Megosztott licencelést alkalmaznak. Ha erről többet szeretnél tudni akkor kicsit görgess feljebb. Amennyiben megosztott licenc alkalmazására kerül sor az adott témánál, úgy olvasd el a licenct pontosan mire ad lehetőséget. Az ebben a pontban leírtak, csak és kizárólag a 100%-ban GPL alatt kiadott sablonokra vonatkoznak.

Mit vásárolok amikor GPL Prémium WP bővítményt vagy Sablont veszek?

A kérdés jogos, különösen az előző két pont után. Amikor Prémium WP bővítményt vagy sablont vásárolsz, akkor nem a szoftvert veszed meg vagy annak használati jogát, hiszen a GPL biztosítja a felhasználás és a terjesztés teljes szabadságát.

Nézzük a leggyakoribb példákat, miért és mit fizetsz meg amikor Prémium bővítményért fizetsz (hiszen azt nem veszed meg mivel az ingyenesen terjeszthető):

  • Előfizetsz azért, hogy egy bizonyos ideig megkapd a szoftver frissítéseit automatikusan.
  • Fizetsz azért, hogy bizonyos ideig támogatást kapj a szoftver használatához.
  • Fizetsz azért, hogy hibajavításokat kapj.
  • Fizetsz azért, hogy a fentieket hány webhelyre kapod meg. Pl. amikor azt látod, hogy 3 webhelyre vonatkozik az ár, akkor az nem azt jelenti, hogy 3 webhelyen használhatod (hiszen korlátlanul szabadon használhatod) a szoftvert, hanem azt, hogy 3 webhelyre kapod meg a frissítést vagy támogatást, hiába használod akár 100 webhelyen is a szoftvert.
Magánvélemény! Amikor egy Prémium termékért fizetsz, akkor a véleményem szerint licenctől függetlenül a szakértelemért fizetsz.  Pontosan ezért fontos, hogy mindig megnézd miért és kinek fizetsz, hiszen "nem minden arany ami fénylik". Nem minden prémium ami annak hirdeti magát. Csak annak érdemes fizetni aki már bizonyított és elismert. A GPL szabadsága valójában azt biztosítja, hogy ha valaki vásárol valamit akkor megnézheti a kódot, azt, hogy mit vásárolt. Átnézheti tanulhat belőle, tovább fejlesztheti. Ez biztosítja azt, hogy végső soron jól meg lehessen ítélni akár azt is, hogy egy prémium bővítmény vagy sablon valódi teljesítménye milyen és azt, hogy megéri-e a pénzt amit a támogatásért és a frissítésért kérnek. Ez pedig nagyon jó hatással van az egész GPL közösségre és a Prémium bővítményekre és a témákra is, hiszen aki valóban az élvonalba szeretne kerülni annak az átláthatóság miatt tényleg Prémium módon kell teljesíteni.

Miért fizessek a Prémium bővítményekért és Sablonokért ha ingyen is használhatóak?

Ahogy magánvéleményemben az előbb jeleztem, valójában a szakértelemért érdemes fizetni. Azért a szakértelemért, ami biztosította, hogy elkészült az a Prémium termék amiről szó van. Azért érdemes fizetni, hogy ezzel a szakértelemmel elkészítse a fejlesztő a szoftver frissítését és tovább fejlesztését amihez azonnal hozzájutsz. Azért a szakértelemért érdemes fizetni amivel a támogatási kérésedre válaszolnak és megoldják a problémáidat. A szakértelemért és a biztonságért fizetsz, hogy a szoftvert attól kapod meg aki készítette és nincs benne olyan kód, ami valaki másnak csinál valamit, ami lehet akár valamilyen kártevő is.

A szoftverek és az internet világa egy nagyon gyorsan változó hely. Rendkívül fontos az a szakértelem és a biztonság, amit a Prémium kiegészítők fejlesztői nyújtanak a díjazásukért. Ha elmulasztod a frissítéseket és a fejlesztéseket vagy ellenőrizetlen kód használatának teszed ki magad, könnyen pórul járhatsz és nem lesz senki sem aki téged kártalanítson.

Milyen garanciák járnak a Prémium kiegészítőkhöz, vagy a fejlesztőkkel elkészített weboldalakhoz?

A GPL licenc szabadsága, a szabad szoftver kizárja azt, hogy GPL licenc alatt futó szoftverek és munkák esetében bármilyen garanciális vagy kárigénnyel bárki irányába fellépj.

Gondolj csak bele. A szabad szoftverek úgy terjednek, mint a szó a szélben. Bárki bármit tehet velük és Te nem tudhatod ki mit csinált, mit módosított a szoftveren és mikor, azt kinek adta tovább... Nem tudhatod Te sem és az sem, aki neked dolgozott, vagy ki a kiegészítőt készítette, hogy előtte mi történt a szoftverrel. A GPL a szabadságot biztosítja és a szabadság megszűnne ha bárki számon kérhetővé válna más Munkjáért, különösen úgy, hogy azt sem tudni pontosan ki az akinek a munkája hibát vagy problémát okoz.

Pontosan ez az az ok amiért érdemes a Prémium kiegészítők szakértelmét és támogatását megfizetni, hiszen a garanciát nem vállalják ők sem, azonban ha megfizeted a frissítési és támogatási díjat, akkor a Támogatásuk keretében a legtöbb esetben segítenek megoldani a felmerülő problémáidat.

További érvek a GPL licenc mellett

A GPL-t érdemes elfogadni és elismerni felhasználóként és fejlesztőként is, hiszen a GPL egy közösség, ami szabadságot, etikai, filozófiai sőt akár társadalmi álláspontot is képvisel.

Az elmúlt hosszú években számtalan példa mutatta be akár fejlesztői oldalon is, hogy azok akik elfogadták és alkalmazták a GPL-t sokkal ismertebbek és sikeresebbek lettek.

Valójában a jogi, etikai és társadalmi kérdés is gyorsan lezárható és megfogható gyakorlati szempontból is. Egyszerűen, ha nincs WordPress és a GPL akkor a téma és a bővítmény sincs, hiszen nincs mit kiegészíteni, így a GPL elfogadás és alkalmazása az egyetlen helyes lépés.

Végkövetkeztetés - Összefoglalás

Így a cikk végére már minden fontos dolgot és aspektust ismersz, ami a GPL megértéséhez és elfogadásához szükséges.

A GPL, a WordPress által is választott licenc megmutatja, hogy lehet teljesen szabadon, mégis átlátható módon létrehozni és terjeszteni szoftvert úgy, hogy a közösség erejét használjuk miközben pénzt is keresünk vele és a szabadság sem szűnik meg.

A GPL által biztosított szabadsággal a WordPress ma már a Web messze legnagyobb közössége és a legelterjedtebb szoftvere, mely nyilvánvalóan etikai és filozófiai és társadalmi üzenetet is képvisel.

Nagyon remélem, hogy sikerült bevezetni a GPL  licenc és a WordPress közösségébe. Bátran és szabadon mond el véleményedet, vagy tedd fel kérdésedet a hozzászólásoknál.

Szakértelem! Amikor megrendeled a Weboldalad megtervezését, elkészítését vagy üzemeltetését tőlünk, akkor a 15 éves szakértelmünket és támogatásunkat fizeted meg. 15 éve részesei és tagjai vagyunk a szabad szoftvereknek, a WordPress közösségnek és ezzel a 15 év tapasztalattal és szakértelemmel dolgozunk neked.

WordPress hoszting és üzemeltetés
WebDizájn

Stablil és gyors weboldalt szeretnél?

A WebDizájn legnépszerűbb szolgáltatása a teljes körű WordPress weboldal üzemeltetés.
A szolgáltatást tartalmazza a WordPress rendszergazdai szolgáltatást, sebesség optimalizálást és a biztonsági szint növelést valamint a prémium tárhelyet.

Felújítanád weboldalad vagy webáruházad?

A WebDizájn 15+ év tapasztalatával és tudásával készíti el új weboldaladat vagy webáruházadat. Ha szeretnéd, hogy weboldalad, webáruházad valóban a legújabb technológiák tudását kihasználva a piacvezetők közé kerüljön, bíz meg minket. Kiemelkedő és egyedi WebDizájn, WordPress, WooCommerce, Magento, SEO, Hoszting és Teljes Körű Üzemeltetés.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj minket: +36 1 998 80 86 számon vagy küljd üzenetet:
Kapcsolat
checkmark-circlecross-circle