Mi az IP-cím és mire jó? 15 Fontos tudnivaló

2021-08-23
Utoljára fissítve: 2022-08-27
A WebDizájn .hu gyorsan és a legjobb minőségben készíti el, vagy újítja fel weboldalad, grafikád!

Mi az IP-cím? Az IP-cím a digitális világban olyan, mint az életben a hagyományos - földrajzi, pl. lakcím. Az interneten, számítógépes hálózatokon, a címhez hasonlóan, mindennek van IP-címe, a Te számítógépednek, a weboldalaknak, webkameráknak, mindennek.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy "Mi az IP-cím?", illetve azt is, hogyan néznek ki az IP-címek, hogyan használhatod őket, de akár azt is, hogy "Mi az IP-címem?" vagy "Mi a weboldal IP-címe?".

Az Interneten, illetve a számítógépes hálózatokon minden eszköznek IP-címre van szüksége, az adatok küldéséhez és fogadásához.

Mi az IP-cím?

Az IP-cím az Internet Protocol-cím, ami az internetprotkoll segítségével kommunikáló hálózaton a számítógépek, illetve informatikai eszközök egyedi azonosítására szolgál. Ahhoz, hogy egy számítógépes hálózaton kommunikálni lehessen, szükség van egy feladó és egy fogadó IP címre, amik között az adatkommunikáció megvalósul.

Az IP-cím az Interneten, számítógépes hálózaton, egy minden szempontból egyedi azonosító, ami nem ismétlődhet meg. Fontos, hogy egy IP cím nem feltétlenül kapcsolódik konkrétan egy-egy eszközhöz, hiszen egy IP-cím segítségével akár több eszköz is elérhetővé tehető, ahogyan egy eszköznek is lehet több IP-címe.

Jelenleg az IPv4 és az IPv6 IP-cím típusok vannak használatban.

Mi az IPv4?

A jelenleg használt IP-címek többsége a 32 bites IPv4 típus, ami egy 32 jegyű bináris szám - azonosító.

	  
	  11000000.10101000.10101100.00011110

A könnyebb olvashatóság és használhatóság miatt ezt 4 számjegy (0-256) kombinációjával jelenítik meg.

	  
	  192.168.172.30

Az IPv4 nagyjából 4.3 billió egyedi IP-címre ad lehetőséget jelent.

Mi az IPv6?

Az internethez egyre több számítógépet, de főként egyéb informatikai eszközt kapcsolnak hozzá. Ezek a plusz eszközök lehetnek a webkamerák vagy egyéb okos eszközök. Ezeket együtt IoT (Internet of Things) ként is rövidítik. Az internetes eszközök az IoT terjedése miatt a közeljövőben már nem biztos hogy elég lesz az IPv4 által biztosított 4.3 billió IP-cím.

Az IPv6 az IPv4 utódjaként az új eszközök egyre növekvő IP-cím igényét fogja kielégíteni.

Az új IPv6 címek a régi 32 bit helyett 128 bitből állnak, így ha nem is végtelen de óriási mennyiségű, összesen 340 undecillion IP-címre ad lehetőséget.

Tudtad? Az undecillion egy olyan nagy szám, ami 37 helyiértékből áll. pl:

1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000

Az IPv6 cím egy128 számjegyű bináris szám, azonban itt is a megjelenítés és leírhatóság javítása érdekében ezt a 128 bitet 8 különálló 16 bites blokként ( 4 hexadecimális szám, azaz 0000 - ffff) írják - jelenítik meg, ahol a blokkokat kettősponttal kell elválasztani.

	  
	  1010:0000:0000:0000:0000:0005:0700:b21d

Az IPv6 címet lehet rövidíteni. Két lehetőség is van a rövidítésre, az első lehetőség, hogy a 8 bites blokkokban a kezdő 0 értékeket egyszerűen elhagyjuk. A fenti IPv6 cím rövidítve tehát így néz ki:

	  
	  1010:0:0:0:0:5:700:b21d

Itt azonban még nincs vége, mert az IPv6 címet további módon is lehet rövidíteni, mégpedig úgy, hogy a teljesen 0000 sorozatokat két darab kettőspontra cseréljük (::).

	  
	  1010::5:700:b21d

Fontos tudni! Az IPv6 címekbe, alternatívaként kombinálhatóak a kettőspontok és a pontok, így az IPv6 címbe beágyazhatóak az IPv4 címek is, ami a kompatibilitást biztosítja a vegyes hálózatok esetén. Pl: ::ffff:192.1.56.10/96

Hogyan működik az IP-cím?

Az Internetre vagy belső hálózatra kapcsolódó eszközöknek az adat küldéshez és fogadáshoz, azaz az adat kommunikációhoz, IP-címre van szükségük. Az adat küldéshez szükséges egy feladói és címzetti IP-cím.

Adatkommunikáció során a forrás és a cél eszköz IP-címe egyeztetésre kerül és ha mind a két IP-cím megfelelő és egy hálózatra kapcsolódnak, akkor megtörténik az adat kommunikáció, az adatcsomag elküldésre kerül a feladótól a címzetthez.

Mit lehet megtudni egy IP-címből?

Az Internetes IP-címekből több információt is meg lehet tudni. Általában megtudható, hogy milyen cég, vagy szervezet számára lett kiadva, valamint korlátozott mértékben a fizikai lokáció - általános földrajzi területi elhelyezkedés is megállapítható.

Ha szeretnél ellenőrizni egy IP-címet, úgy használhatsz erre számtalan ingyenes weboldalt ahol van lehetőség fordított IP lekérdezésre (IP lookup), pl. https://whatismyipaddress.com/ip-lookup.

Weboldal, domain név és az IP-cím

Az interneten böngészéshez, az IP-címek használata nehézkes lenne, hiszen ki akarna vagy tudna IP-címeket beírni domain nevek helyett egy böngészőbe?! Senki sem írná be szívesen a böngészőbe azt, hogy 172.217.18.67, mikor azt is be lehet írni egyszerűen, hogy google.hu.

A domain nevekhez IP-címek vannak kapcsolva. Azt, hogy milyen IP-cím tartozik egy domain névhez a DNS adatok tartalmazzák.

Amikor a böngészőbe beírsz egy domain nevet, akkor a DNS rendszer (Domain Name System) a böngészőnek megadja, hogy a weboldal melyik IP-című szerveren található meg, így a böngésző a DNS adatok (rekordok) alapján, a domain névhez kapcsolt IP-című szervert keresi meg.

Mi az a DNS?

A DNS, a Domain Name System azaz a domain név rendszer - tartománynévrendszer. Sokszor szokták az internet telefonkönyvének is hívni. A DNS rendszer úgynevezett DNS szervereken tárolja a domain névhez kapcsolódó összes hálózati adatot, így az IP-címet is.

A DNS több mint egy szimpla telefonkönyv, hiszen egy tartománynév (domain név) DNS adatai nem csak az IP-címet hanem sok mást, így pl. a levelező szolgáltatók listáját is tartalmazhatja, ahogy más adatok tárolása is megoldható.

Tipp! A DNS működése és részletes leírása túlmutat ezen a cikken, hamarosan külön cikkben ismertetjük a DNS működését is.

Mi a statikus IP-cím?

Statikus IP cím esetén az adott eszköz IP címe nem változik meg általában addig, amíg az a hálózathoz van kapcsolva. Tipikusan ilyenek általában az interneten azok a szerverek, amik a weboldalakat, online szolgáltatásokat szolgálnak ki.

Mi a dinamikus IP-cím

A dinamikus IP cím azt jelenti, hogy az eszközöknek az IP címe adott időközönként megváltozik. Az internet szolgáltatók, sokszor alkalmazzák az otthoni internet előfizetésnél a dinamikus IP címet. Ilyenkor az otthon IP cím általában éjszaka vagy pár naponta megváltozik.

Mi az én IP-címem?

A Mi az én IP címem? kérdés általában az internetes IP címre vonatkozik. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert ha pl. otthonról internetezel egy router "mögül" akkor valójában rendelkezel egy saját számítógépes hálózattal. Ebben az esetben tehát valójában 2 IP címed lesz. A számítógépednek lesz egy hálózati IP címe és az internetre közvetlenül kapcsolódó router-nek lesz egy publikus IP címe.

Ehhez hasonlóan, ha egy munkahelyről internetezel, ott is valószínűleg egy számítógépes hálózathoz kapcsolódsz és nem közvetlenül az internetre.

Amikor közvetlenül kapcsolódsz az internetre akkor azonnal "valódi" IP címed lesz. Ilyen lehet pl. amikor a mobiltelefonoddal a mobil szolgáltatódon keresztül internetezel. Ilyenkore a mobil szolgáltatód dinamikus IP címet oszt ki a telefonodnak a csatlakozás idejére.

Tudd Az internetes IP címed számítógépes hálózatra csatlakozáskor a hálózatra csatlakozó eszköz (pl. router) IP címe lesz, míg közvetlen kapcsolat esetén (pl. mobiltelefon) saját IP címmel rendelkezel majd.

Hogyan találom meg a saját IP-címem?

Az internetes IP címedet sok módon megtudhatod, de a legegyszerűbb, ha megnyitsz a böngésződben egy oldalt, ami megmondja, mi az internetes IP címed.

Próbáld ki az internetes címed megtalálásához ezt a linket: Whats My IP Adress

Tipp! Ha otthoni, irodai vagy egyéb hálózatra kapcsolódsz és szeretnéd megtudni a hálózati IP címed, akkor Windows 10 esetén a következőt kell tenned. A start menü keresőjébe írd be, hogy "hálózat állapota", az ugyan ilyen nevű találatra kattints rá. A felugró ablakban keresd az "Adapter beállítások módosítása" feliratot. Ha erre rákattintasz a hálózatokra kapcsolt adapterek jelennek meg. Itt kattints duplán a kiválasztott adapterre (pl. wifi kapcsolat) és utána a részletek gombra.

Az IP-cím személyes adat?

Az IP cím lehet személyes adat. Minden olyan IP cím ami személyek azonosítására alkalmas, az személyes adatnak minősül.

Az internet, vagy mobil szolgáltatók által, a felhasználóknak biztosított (kiosztott) IP címei (a dinamikus címek is) személyes adatnak minősülnek.

Azok az IP címek, amikkel nem lehet személyt azonosítani nem számítanak személyes adatnak, ilyen lehet pl. egy weboldalakat üzemeltető szerver - weboldal IP címe.

Megváltoztathatom az IP-címem?

Az internetes IP címet a legtöbb esetben megváltoztathatod, hiszen általában az internet és a mobil szolgáltatók dinamikus IP címet alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy ha egy rövidebb időre lecsatlakozol az internetről, akkor a következő alkalommal mikor felcsatlakozol, valószínűleg új IP címet fogsz kapni a szolgáltatótól.

Az otthoni, munkahelyi vagy egyéb hálózatokon is általában dinamikus IP cím kezelés van, így általában a belső hálózati IP címeknél is működik ez a módszer.

 Fontos! A szolgáltatóknál is van lehetőség fix ip címet vásárolni, illetve az otthoni, céges hálózatokon be lehet állítani fix IP cím kiosztást is. Ezekben az esetekben nem változik meg az IP címed.

Mi az a VPN? (Virtual Private Network)

A VPN (Virtual Private Network), a nevéből is adódóan egy virtuális privát számítógépes hálózat. Ennek jelentősége és előnyei a biztonságos és az anonim internetezésnél jelentkeznek.

Általában úgy használják, hogy a számítógépeket (pl az otthoni gépedet) egy ilyen VPN hálózatra csatlakoztatják (nem közvetlen az internetre). Ezután maga a VPN fog a netre kapcsolódni. Kicsit olyan ez mint az otthon routered, csak épp az Interneten működik, ezért Virtuális.

Az előnyét pedig nem nehéz megérteni. Böngészéskor pontosan úgy fog működni, mint egy fizikai hálózat, azaz az internetes IP címed nem a szolgáltatód hanem a VPN IP címe lesz, így nem leszel azonosítható. Emellett a VPN szolgáltatók általában további védelmeket is biztosítanak, nagyobb biztonságban vagy a virtuális hálózaton belül.

VPN hálózatot akár Te is létre hozhatsz, ehhez csak a megfelelő szoftverre és hardverre meg némi hozzáértésre van szükség. Erről egy külön cikkben hamarosan többet megtudhatsz.

Mi a Proxy szerver és mire jó?

A proxy szerver egy amolyan helyettes féle, ami helyetted (a géped helyett) kommunikál az interneten. Ezt úgy kell elképzelni, hogy most ha egy weboldalt megnézel akkor Te (a telefonod, géped, otthoni routered) beszélget a végponttal (pl a weboldalt kiszolgáló szerverrel). Proxy szerver esetén ezt átveszi tőled a Proxy.

Ez mire jó? Főként anonimizálásra, álcázásra, hiszen ilyen esetekben a Te IP címed a Proxy szerver IP címe lesz. Pl. előfordulhat, hogy egy amerikai tv szolgáltató weboldalát szeretnénk megnézni, de nem lehet mert az látja, hogy magyar IP címünk van. Ilyenkor ha közbe iktatunk egy amerikai Proxy szervert, akkor amerikai IP címünk lesz és máris megnézhetővé válik az amerikai tv csatorna weboldala.

Tipp! A legegyszerűbb módja a proxy szerver használatának, ha felkeresel egy olyan weboldalt amit pont erre találtak ki. itt csak kiválasztod a proxy szerver országát és beírod mit szeretnél megnézni. Pl.: HMA, hola.org, tunel bear.

Hogyan működik az IP-cím a privát hálózatokon?

Ha az előzőekben figyelmes voltál akkor azt már tudod, hogy az otthoni, munkahelyi azaz privát hálózatokon a számítógépek rendelkeznek belső IP címmel.

A privát hálózatok esetében a működés a hálózati beállítások alapján valósul meg. Ez sokféle képen működhet de a legtipikusabb, amikor egy otthoni hálózatot, a szolgáltatótól kapott router felügyeli. Ebben az esetben (általában) a router dinamikusan osztja ki a belső hálózati IP címeket és figyel arra, hogy ne legyen ütközés.

WordPress hoszting és üzemeltetés
WebDizájn

Stablil és gyors weboldalt szeretnél?

A WebDizájn legnépszerűbb szolgáltatása a teljes körű WordPress weboldal üzemeltetés.
A szolgáltatást tartalmazza a WordPress rendszergazdai szolgáltatást, sebesség optimalizálást és a biztonsági szint növelést valamint a prémium tárhelyet.

Felújítanád weboldalad vagy webáruházad?

A WebDizájn 15+ év tapasztalatával és tudásával készíti el új weboldaladat vagy webáruházadat. Ha szeretnéd, hogy weboldalad, webáruházad valóban a legújabb technológiák tudását kihasználva a piacvezetők közé kerüljön, bíz meg minket. Kiemelkedő és egyedi WebDizájn, WordPress, WooCommerce, Magento, SEO, Hoszting és Teljes Körű Üzemeltetés.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hívj minket: +36 1 998 80 86 számon vagy küljd üzenetet:
Kapcsolat
cross-circle